HRV

De afkorting komt uit het Engels maar HartRitme Variatie geeft goed aan wat er bedoeld wordt. De HRV is de standaarddeviatie van de tijd tussen hartslagen, gemeten over tenminste 300 hartslagen.

Als je een rustpols heeft van 60 pompt je hart iedere seconde een hoeveelheid bloed door je slagaderen. Maar dat is gemiddeld, want de tijden tussen twee hartslagen variƫren omdat je hart voortdurende de bloedvoorziening probeert aan te passen aan de vraag. Binnen zekere grenzen geldt dat hoe groter deze variatie hoe beter het is.

Conditie
De HRV, in rust gemeten, is een hele goede graadmeter voor je conditie. Is deze hoog dan bent je niet alleen in conditie maar ook goed uitgerust en fit. En dus klaar om, binnen je mogelijkheden, een topprestatie te leveren.
Met herhaalde rustmetingen is het mogelijk om te kijken of je vooruit gaat of niet.

Herstel na training
Aan de hand van je rustpols in combinatie met je HRV kan gecontroleerd worden of je voldoende bent hersteld van de laatste training of wedstrijd.

Ademtherapie
Tijdens inspanning regelt het lichaam automatisch dat de hoeveelheid lucht die je in- en uitademt past bij de benodigde hoeveelheid energie. In rust en bij geringe inspanningen geldt dat niet. Dan regelt je geest dat maar dat gaat niet altijd optimaal.
Bij de rustmeting wordt gekeken naar je ademfrequentie en -patroon. Als je meer ademt dan nodig is maakt het lichaam meer energie aan dan nodig is. Dat geeft onrust in je lichaam en je energievoorraden worden onnodig verbruikt.
Voor de sporter betekent dit onvoldoende herstel na de training. Voor mensen met een burn-out en chronische vermoeidheid dat hun toch al beperkte energievoorraden onnodig snel opraken.

Met ademtherapie leert je je interne motor tot rust te brengen zodat je beter en sneller herstelt. Het helpt tevens tegen stress.
Een lagere hartslag in combinatie met een stijgend HRV geven aan of je juist ademt.