Inspanningstest

De inspanningstesten zoals Keessupport die afneemt, worden gedaan op de fiets, zonder een masker.
Omdat er een directe en bekende relatie is tussen de zuurstof opname en het geleverde vermogen is het niet nodig die via een masker te meten. Veel mensen vinden zo’n masker ook niet prettig, zeker niet bij een zware inspanning. Uit het vermogen wordt de VO2max afgeleid.
De aerobe en anearobe drempels worden bepaald aan de hand van veranderende patronen in de ademhaling.

Een volledige test, waarbij gefietst wordt tot je niet langer in staat bent het (zelfgekozen) traptempo vast te houden, geeft de meest betrouwbare uitkomsten.
Maar als een volledige test niet verantwoord is, bijv. als je diabetes 2 hebt, kan een submaximale test gedaan worden. Dan eindigt de test als je tenminste over de aerobe drempel heen bent. Aan de hand daarvan kan een redelijke inschatting gemaakt worden van het haalbare maximum en de anearode drempel. Een inschatting die voldoende is om de trainingen op te pakken. Later kan alsnog een volledige test worden gedaan.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een inspanningstest. In dit geval wel van een goede duursporter. Daarom duurde deze test ook vrij lang. Hij haalde een hoog vermogen.
Voor de niet-sporter zal de test meestal niet langer dan 10-12 minuten duren.

Voorbeeld van een inspanningstest

Het nut van de inspanningstest.

Voor de sporter kan aan de hand van de VO2max aangegevens worden wat de maximaal haalbare tijden zijn op de diverse loopafstanden, mits daar gericht op getraind wordt.
Voor fietsers is dat lastiger omdat daarbij de weersomstandigheden en aerodynamica een veel grotere rol spelen.
Aan de hand van de aerobe en anearobe drempels kunnen de trainingszones worden bepaald. En er kan een trainingsschema op worden gesteld afhankelijk van je doel.
Dat kan varieren van het opbouwen of onderhouden van een basisconditie als je vooral voor je gezondheid loopt, tot gericht trainen om een persoonlijk record te halen op een bepaalde afstand.

Voor mensen met CVS, burn-out en diabetes is het belangrijkste dat hiermee de trainingszones kunnen worden vastgesteld, die nodig zijn voor hun herstel.
Een te lichte training helpt weinig of niet, en een te zware trainings kan averechts uitpakken.
Het juiste niveau is van groot belang voor een goed rendement, want de weg die je te gaan hebt voor herstel is al lang genoeg.