Keessupport is opgezet door Kees Groen (1954).
Met de pensionering kwam er ook een einde aan mijn dagelijkse (race)fietsritten naar het werk. Daarom werd het hardlopen weer opgepakt en sloot ik mij aan bij de lokale atletiekvereniging. Daar lag in de kleedkamer een sportblad met artikel over een marathonschema met trainingen van maximaal 14 km. Dat trok direct mijn aandacht.
Halverwege de jaren 80 had ik veel gelopen, o.a. een fors aantal halve marathons en enkele malen 25 km. Maar een marathon leek me, kijkend naar de trainingsschema’s van toen, onhaalbaar naast werk en gezin. En na een slopende ervaring bij mijn eerste toertocht Luik-Bastenaken-Luik wilde ik er alleen aan beginnen als ik goed was voorbereid.
Ik kocht het boek en stuinde internet af naar meer informatie, inclusief de negatieve commentaren die er op waren gekomen. Ik bleef het een aannemelijk verhaal vinden, misschien ook wel omdat het aansloot op mijn eigen ervaring van vroeger dat je met trainingen van maximaal 13 km (destijds mijn favoriete lokale rondje) uitstekend 21 en 25 km kon lopen.
Dan blijft over dat je het zelf een keer probeert. Ik ging aan de slag en aanvankelijk viel dat lopen op lage hartslagen niet mee. Dat was ik niet gewend.
Inmiddels had ik een iets meer op de persoon toegesneden schema van Stans van de Poel gevonden in plaats van haar zeer algemene 14 km schema. En met een maximale training van 17 km liep in december 2018 mijn eerste marathon in 4.01 uur. Zonder problemen onderweg en ik kon na de drankpost bij 40 km nog versnellen.
Vier maanden later liep ik, ook met maximaal 17 km training en zonder problemen, de (warme) Rotterdammarathon in 4.05 uur.
Ik was overtuigd van de methode en het nut van trainen op hartslagen.
Daarna heb ik bij Stans van der Poel de opleiding tot EC-Coach gevolgd. EC staat voor Energy Control, vrij vertaald: ga slim/zuinig om met uw energie voorraden.
Daarbij kwamen ook het nut en de resultaten die behaald kunnen worden met aangepaste training, ademtherapie en voeding voor mensen met burn-out, chronische vermoeidheid, fybromyalgie en diabetes uitgebreid aan de orde.
De opleiding heeft mij veel geleerd over het opmerkelijke aanpassingsvermogen van ons lichaam. Het lezen van artikelen van diverse wetenschappers heeft me daar nog verder van overtuigd.
Ik heb de meetapparatuur van Stans aangeschaft om zelf te kunnen testen, adviseren en begeleiden.
Daarbij kan ik altijd op Stans terugvallen bij twijfel of vragen. Voor meer informatie over Stans van der Poel en haar aanpak: https://www.stansvanderpoel.nl/ of https://ecmnetwerk.nl/.