Bij de inspanningstest wordt je VO2max vastgesteld. Maar wat is dat en wat zegt dat?
VO2 max staat voor het maximale Volume aan zuurstof (O2) dat je op kunt nemen en transporteren naar je spieren. Het is een belangrijke maat voor het vermogen dat je kunt leveren.
Maar VO2max is een term die op verschillende manieren wordt gebruikt. Dat is verwarrend.
Soms wordt de term VO2max gebruikt terwijl men VO2max/kg (de zuurstofopname per kilogram lichaamgewicht) bedoeld.
VO2max staat, als het juist gebruikt wordt, voor de totale hoeveelheid zuurstof die een persoon op kan nemen in liters per minuut. Gebruikelijke waarden zijn dan 3 tot 5 liter per minuut.
VO2max/kg is de VO2max gedeeld door het lichaamsgewicht. Gebruikelijke waarden daarbij zijn dan 30 – 70 mlliter/kg.
De hoeveelheid zuurstof die je lichaam kan opnemen heeft een vrijwel lineair verband met het vermogen dat je kunt leveren. Een hoog VO2max betekent dat je een hoog vermogen kunt leveren. Dat is prettig maar als je tegelijkertijd behoorlijk zwaar bent heb je toch een probleem als je de Alpe d’Huez op wilt fietsen. Iemand met een lager vermogen maar ook een lager gewicht zou je zomaar voorbij kunnen fietsen. Want in veel sporten is vooral de VO2max/kg van belang.
Maar er is nog een verschil. Niet iedere test meet hetzelfde en dat ligt aan de wijze van meten.
De test zoals Keessupport die doet is er op gericht om in betrekkelijk korte tijd te meten wat je maximaal gedurende een korte tijd (tot 1 minuut) kunt volhouden.
Andere, langer durende testen, meten wat je maximaal gedurende een langere tijd kunt volhouden. Daarmee meten ze iets anders, maar uit beide testen rolt een VO2max.
Met de korte test meten we je potentiële mogelijkheden, je aangeboren talent voor duursport. Met de uitkomst kunnen we aan de hand van tabellen voorspellen wat je kunt bereiken op bijvoorbeeld een marathon of een 10 kilometer. Deze test voorspelt waar je maximum ongeveer ligt. Maar om dat te bereiken zal je wel eerst gericht moeten trainen.
Een VO2max op deze wijze gemeten is grotendeels genetisch bepaald. Met training is deze uitkomst slechts zeer beperkt te verbeteren. Door training leer je wel lagere inspanningsniveaus veel langer vol te houden. Hoe beter je conditie is hoe langer je inspanningsniveaus dicht bij je maximum kunt volhouden.
Met de langere inspanningstesten wordt je conditie van dat moment gemeten en daarmee wat je op dat moment zou kunnen presteren. Bij die uitkomsten horen ook andere tabellen om haalbare tijden te kunnen voorspellen.
Rekenprogramma’s op internet waarbij je een gelopen tijd moet invullen en die dan je VO2max/kg geven en een voorspelde tijd op andere afstanden, zijn op je conditie van dat moment gebaseerd, niet op je potentiële mogelijkheden.
Deze VO2max of VO2max/kg is door training wel aanzienlijk te verbeteren.
In artikelen van wetenschappers als bijv. Hans Keizer wordt met VO2max vaak de maximale zuurstofopname per minuut bedoeld die 10 minuten kan worden volgehouden. Dan is het een goede indicatie van de conditie.
Die uitkomsten zullen altijd iets lager liggen dan de uitkomst een kort durende test gericht op je potentiele mogelijkheden.
In opkomst is het trainen met vermogensmeters. Door de nauwe relatie tussen zuurstofopname en het geleverde vermogen wordt op die wijze indirect de zuurstofopname van dat moment gemeten.
De daarbij gebruikte termen als ADV (algemeen duurvermogen) of CTP (Critical Threshold Power) betreffen het vermogen dat gedurende een uur kan worden volgehouden.
Het zijn andere getallen maar verder is het vergelijkbaar met de VO2max die een uur lang kan worden geleverd.